와파린, 쿠마딘(warfarin)과 먹어도 되는 음식
비타민 K는 1929년에 처음 발견되었으며, 지용성 영양물질로 혈액을 응고시키는 데 중요한 역할을 합니다.
장점으로는
- 혈액 응고 균형 유지에 필수적이다.
- 비타민 K는 골다공증을 예방한다
- 비타민 K는 특히 여성에게 효과가 있다
- 비타민 K와 당뇨병
이밖의 다른 장점들도 많다고 합니다.
하지만, 첫번째 장점이 단점인 경우가 있습니다.
혈액의 응고를 돕기 때문에,
혈관이 좁아지는 질병을 가진
콜레스테롤 또는 혈관 관련 질환의 경우 와파린과 쿠마딘 계열의 약을 복용하도록 처방받은 경우에는 조심해야 합니다.
또한, 와파린은 굉장히 음식에 민감한 약이어서, 음식에 따라 약효과 변하는 특징이 있습니다.
따라서, 위와 관련된 약을 복용하는 경우 여러 음식 중 비타민 K가 많이 함유된 음식은 제한 해야합니다.
비타민 K가 많은 음식
과일: 자몽은 비타민 K는 없지만 절대 먹지 말아야할 음식이다.
자두 또는 말린 자두(A 1-cup serving of prunes, or dried plums, is the highest source of Vitamin K among fruits with a total of 103.5 micrograms, or 129 percent of the recommended daily value.)
키위 (Kiwifruit is the second highest )
플랜틴 바나나, 아보카도, 블루베리, 블랙베리(high in vitamin K include cooked plantains and rhubarb, avocados, blueberries and blackberries.)
크랜베리, 망고
채소: 케일, 브로콜리, 시금치, 콜라드(Consume no more than a half-cup serving each day of leafy greens like kale, s
pinach or collard greens.)
브루셀, 양배추, 상추(lettus) A half-cup serving of Brussels sprouts or 1 cup of lettuce and broccoli also provides a significant amount of vitamin K and should be limited to three servings or fewer each day.)
비타민 K가 중간 정도인 음식 (소량 섭취)
과일: 중동 대추(데이츠 Dates),
채소
비타민 K가 낮은 음식 (적당량 섭취, 과다 섭취 제한)
과일: 수박, 사과, 파인애플, 바나나, 체리, 배, 복숭아, 파파야, 칸탈로프Cantaloupe(4mcg/컵-
http://www.ptinr.com),
채소: 쌀, 오트밀, 무(There is vitamin K in radishes – 1.5 mcg of vitamin K per 116 grams of radishes)
비타민 K가 없는 음식
귤, 오렌지, 클레멘타인(귤 과) (tangerines, oranges and clementines)
[참고자료]
www.livestrong.com을 참고한 자료이다.
(https://www.livestrong.com/article/518609-fruits-that-affect-warfarin/)
(Fruits to Consume
There are several fruits that have no vitamin K that would interact with warfarin. You can eat citrus fruits and juices, including tangerines, oranges and clementines, without side effects. Grapefruits also contain no vitamin K but are known to interact with many medications, so make sure to check for interactions with other medications you may be taking. Other fruit options that contain very little vitamin K include watermelon, apples, pineapple and bananas and fresh or canned cherries, pears, peaches and papayas.)